Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Μπλόκα της ΥΠΕΕ σε ακριβά Ι.Χ. για τον εντοπισμό φοροδιαφυγάδων



Ρεπορτάζ: Ε. Δουράκης, Κ. Σαρικάς

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την χαμηλή είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για αύξηση των εσόδων, η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροενέδρα στους κατόχους ακριβών αυτοκινήτων. Ήδη τις επόμενες ημέρες μεικτά συνεργεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, της Τροχαίας και των Τελωνείων θα στήνουν μπλόκα σε πολυτελή Ι.Χ. και με φορητούς υπολογιστές ανά χείρας θα προχωρούν σε «εφ΄ όλης της ύλης» φορολογικούς, τελωνειακούς και άλλους ελέγχους.

Οι έλεγχοι που θα γίνονται σε δρόμους, πάρκινγκ νυχτερινών κέντρων και εμπορικά κέντρα, θα αρχίζουν από την επιβεβαίωση της πληρωμής τελών κυκλοφορίας και θα φθάνουν ακόμη και στο «πόθεν έσχες» του ιδιοκτήτη του Ι.Χ. Οποιος δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει την αξία του αυτοκινήτου, θα καλείται στην Εφορία για έλεγχο. Αρχικά θα αναλάβουν δράση 20 μικτά κλιμάκια, εκ των οποίων 12 στην Αττική και 8 σε Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αυξηθούν. Αρκετοί είναι πάντως οι τεχνοκράτες, που εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πειραματική εφαρμογή του μέτρου έχει αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης
--------------------------------

Λιμουζίνες στα… αζήτητα του ΟΔΔΥ λόγω των μέτρων για τα Ι.Χ.

Ρεπορτάζ: Α. Καλογερόπουλος
Παράπλευρες απώλειες προκαλεί η μείωση του τέλους ταξινόμησης στα αυτοκίνητα. Μία απ’ αυτές είναι, ότι κατασχεμένα πολυτελή Ι.Χ. και πανάκριβα τζιπ παραμένουν στα αζήτητα του ΟΔΔΥ, αφού όλοι πλέον σπεύδουν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων από τον ΟΔΔΥ το α΄ τετράμηνο του 2009 παρουσίασαν κάμψη κατά 15% σε σχέση με πέρσι και ο Οργανισμός ετοιμάζεται να δώσει ελκυστικότερες τιμές, να διοργανώσει ηλεκτρονικές δημοπρασίες, αλλά και δημοπρασίες συλλεκτικών αυτοκινήτων.

Αν αγοράσει κάποιος αυτοκίνητο απ’ τον ΟΔΔΥ μετρητοίς, έχει έκπτωση κατά 30% και φορολογικές ελαφρύνσεις. Ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να το αποπληρώσει σε 72 άτοκες δόσεις και με έκπτωση 20%, αν προκαταβάλει την ετήσια δόση του, ενώ ένας ιδιώτης πρέπει να έχει το 10% της αξίας του αυτοκίνητου σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό με εγγυητική επιστολή τράπεζας. Οι υποψήφιοι αγοραστές πάντως ζητούν καλύτερες τιμές. Με τροπολογία που κατέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού, θα μπορεί πλέον να δημοπρατεί αυτοκίνητα προερχόμενα και από άλλες εγκληματικές ενέργειες, εκτός από διακίνηση ναρκωτικών και ληστείες όπως ισχύει μέχρι σήμερα.


Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου