Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Κυκλώματα εκβιαστών «απλώθηκαν» ακόμη και σε περίπτερα


26.11.2009

Εντυπωσιακά στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα του ALPHA για την δράση εκβιαστών, οι οποίοι μετά τα νυχτερινά κέντρα, τώρα πωλούν προστασία και σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, ακόμα και σε περίπτερα. Στον ALPHA μίλησε μεταξύ άλλων και ιδιοκτήτης περιπτέρου, ο οποίος καταγγέλλει, ότι τον πλησίασε μέλος κυκλώματος και του ζήτησε μέχρι και 2.000 ευρώ για προστασία. Οι εκβιαστές εμφανίζονται κάθε μήνα για την είσπραξη, διαβεβαιώνοντας τα θύματα τους, ότι δίνοντας χρήματα θα είναι ασφαλείς.

Ιδιοκτήτης περιπτέρου μιλώντας στον ALPHA αποκάλυψε, ότι πολλοί συνάδελφοί του υπό το φόβο μη τους βάλουν βόμβα, πληρώνουν από 1.000 έως και 2.000 ευρώ, αναλόγως με τον τζίρο που κάνει το περίπτερο. Εκφοβισμοί, επιθέσεις, ληστείες, ακόμη και προσωπικές απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας του καταστηματάρχη είναι τα στάδια που επιλέγουν οι κακοποιοί για να πουλήσουν «προστασία». Τα περιστατικά στην περιοχή της οδού Αχαρνών είναι πολλά και οι τρόποι να τρομοκρατηθεί ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος επίσης πολλοί. Όπως είπε ιδιοκτήτης περιπτέρου στον ALPHA «αν δεν τα δώσεις, σου ‘ρχονται και σου καταστρέφουν το μαγαζί, όπως έγινε σε μία καφετέρια εδώ κοντά, που βάλανε βόμβα ή όταν το κλείνεις, το κλέβουνε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όλες οι καφετέριες εδώ στην περιοχή πληρώνουν προστασία, γιατί γίνεται πανικός, δεν υπάρχει έλεγχος».

Ο νεαρός ιδιοκτήτης περιπτέρου έχει πάρει -όπως λέει- τα μέτρα του. Γνωρίζει ότι οι προστάτες και τα κυκλώματα που είναι πίσω τους, είναι αμείλικτοι. Όπου μυριστούν χρήμα, θα χτυπήσουν τη πόρτα, λέει. Η Αθήνα είναι χωρισμένη σε ζώνες και στρατόπεδα. Όσοι δεν ενδίδουν στις απειλές
, έχουν να κάνουν -όπως λένε τα θύματα τους- με το μένος των εκβιαστών.
Ρεπορτάζ: Γ. Κουρδής
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου