Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Θαύμα στα συντρίμμια της Αϊτής



Αμερικανοί στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία ανέσυραν ζωντανό έναν άντρα από τα ερείπια κτιρίου στο Πορτ-ο-Πρενς, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο άντρας αυτός είχε πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή τρόφιμα, όσο παρέμεινε εγκλωβισμένος στα ερείπια, δύο τετράγωνα από τον καθεδρικό ναό της αϊτινής πρωτεύουσας.

Ο 31χρονος έχει υποστεί κάταγμα στο μηρό και υποφέρει από αφυδάτωση, ενώ μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε ένα από τα νοσοκομεία εκστρατείας που έχει στήσει ο αμερικανικός στρατός. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο άντρας παρέμεινε στα ερείπια για δώδεκα ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ένας ακόμα μετασεισμός 4,9 βαθμών σε μικρό βάθος ταρακούνησε την Αϊτή την Τρίτη, σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) των ΗΠΑ.

Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 07:57 [ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και 02:57 ώρα Ελλάδας] εντοπίστηκε 44 χλμ. βορειοδυτικά της παράκτιας πόλης Ζακμέλ και σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το USGS.

Το αεροδρόμιο του Τζακμέλ στην Αϊτή, ένα μέρος του οποίου είχε κλείσει μετά το σεισμό της 12 Ιανουαρίου, ξανατέθηκε σε λειτουργία από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καναδά, δήλωσε ο καναδός υπουργός Αμυνας Πίτερ ΜακΚέι.

"Με την σύμφωνη γνώμη της αϊτινής κυβέρνησης το αεροδρόμιο του Τζακμέλ τέθηκε και πάλι σε λειτουργία από τις καναδικές δυνάμεις για να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και για να αποσυμφορήσει το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς", δήλωσε ο ΜακΚέι σε συνέντευξη Τύπου.

"Αεροπλάνα και ελικόπτερα μπορούν πλέον να προσγειωθούν στο Τζακμέλ με 64 προσγειώσεις να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε μία ημέρα", πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει την ιδέα της δημιουργίας μίας δύναμης άμεσης επέμβασης της ΕΕ για τις ανθρωπιστικές κρίσεις, προκειμένου κυρίως να προαχθεί η "προβολή" της Ευρώπης στον τομέα αυτό, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε η ΕΕ μετά τον σεισμό της Αϊτής.

Μόλις οριστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ζητήσει από την ομάδα του "προτάσεις για να βελτιωθούν οι δυνατότητες ανταπόκρισης της ΕΕ στις ανθρωπιστικές κρίσεις" και στις φυσικές καταστροφές, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ.

Στόχος είναι επίσης να επιτραπεί στην ΕΕ να επωφεληθεί "μίας μεγαλύτερης προβολής των προσπαθειών της απέναντι τόσο στους ανθρώπους που επωφελούνται από αυτές όσο και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης", εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε Χάνσεν σε ανακοίνωση Τύπου.

Η Χάνσεν ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία "ενός σώματος ευρωπαίων εθελοντών για ανθρωπιστικές κρίσεις" που θα είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν την βοήθειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου