Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Κλείνουν δρόμους, τελωνεία και… σιδηροδρομικές γραμμές οι αγρότες


25.1.2010

..Στον κλοιό των μπλόκων παραμένει ολόκληρη η χώρα, με τους αγρότες όχι μονό να μην υποχωρούν, αλλά να προχωρούν και σε νέους αποκλεισμούς δρόμων. Την Δευτέρα κατέλαβαν και τη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία, κλείνοντας έτσι και την τελευταία δίοδο από και προς τη γειτονική χώρα. Άλλη ομάδα αγροτών έφθασε την Δευτέρα μέχρι και την πλατεία Κολωνακίου. Την ίδια ώρα, οι ζημιές για τις Ελληνικές επιχειρήσεις υπολογίζονται σε 5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Την ώρα που χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και απλοί πολίτες παραμένουν όμηροι των αγροτών στα μπλόκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έστειλε και πάλι μήνυμα στους αγρότες, λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε να σταματήσει το κλείσιμο των δρόμων και των συνόρων σήμερα, τώρα». Νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής απειλήθηκαν επεισόδια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου οι αγρότες της Θεσπρωτίας ενίσχυσαν τα μπλόκα τους και κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους αποκλείοντας την είσοδο του λιμανιού. Με την απειλή βίας περίπου 500 οδηγοί φορτηγών που είχαν αποκλειστεί για ώρες από τους αγρότες, έδωσαν τέλος στην ομηρία τους και συνέχισαν για τον προορισμό τους.

Το πρωί της Δευτέρας αγρότες από την Τρίγλια Χαλκιδικής ξεκίνησαν με τα τρακτέρ για στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι ξερίζωσαν ακόμη και δέντρα οδηγώντας τα τρακτέρ μέσα από τα χωράφια, για να περάσουν από τα μπλόκα της Αστυνομίας. Την ίδια ώρα οι αγρότες στο μπλόκο του Τυρνάβου έκλεισαν με τα τρακτέρ τους και την παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης στην Ελασσόνα, απ’ οπού γίνεται η εκτροπή της κυκλοφορίας μετά τη κατολίσθηση στα Τέμπη. Στο Ζάππειο ξεκινούσε την ίδια ώρα ο κοινωνικός διάλογος, με ομάδα αγροτών από την Θεσσαλία να καταφθάνει έξω από το κτίριο με πανό διαμαρτυρίας, χαρακτηρίζοντας τον διάλογο, φιέστα. Οι περίπου 150 αγρότες με επικεφαλής τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα σκέφθηκαν να κάνουν και ένα χάπενινγκ στο Κολωνάκι μπροστά στα έκπληκτα μάτια περιοίκων και καταστηματαρχών.

Η ΝΔ αποχώρησε από τον διάλογο στο Ζάππειο, με τον αρμόδιο Τομεάρχη του κόμματος Γιώργο Κασαπίδη να καταγγέλλει ότι «είναι υποκρισία να γίνεται διάλογος για τους αγρότες χωρίς τους αγρότες. Αποχωρούμε από μια διαδικασία χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπου δεν συμμετέχουν οι έχοντες το πρόβλημα, για τους οποίους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υλοποιήσει τουλάχιστον τις προεκλογικές της δεσμεύσεις». Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή τόνισε πάντως, ότι η αποπληρωμή των επιδοτήσεων θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου, 15 μέρες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ επισπεύδεται η επιστροφή του φόρου πετρελαίου.

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών αιμορραγεί καθημερινά η αγορά, καθώς υπολογίζεται, ότι τα κλειστά σύνορα κοστίζουν στις Ελληνικές επιχειρήσεις 5 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί εισαγωγείς και εξαγωγείς βλέπουν τα εμπορεύματά τους να παραμένουν στις αποθήκες τους, καθώς οι μεταφορείς δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις. Οι αγρότες από την πλευρά τους ζητούν συγγνώμη για την ταλαιπωρία και καλούν τον κόσμο να τους συμπαρασταθεί. Ο αποκλεισμός των αγροτών κοστίζει όμως και στα Κρατικά έσοδα περίπου 400.000 ευρώ ημερησίως. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν πλήξει και τις μεταφορές επιβατών, με την εικόνα στα ΚΤΕΛ βορείου Ελλάδος να είναι απογοητευτική και οι οδηγοί των λεωφορείων εξοργισμένοι. Ντόμινο η απεργία των αγροτών και στα εμπορεύματα, όπου στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη ελλείψεις στα αγαθά δεν υπάρχουν ακόμη, όμως ήδη έχει επιβαρυνθεί το κόστος μεταφοράς πάνω από 10%.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας σχολίασε ότι «ο διάλογος-φιέστα δεν έχει σκοπό να λύσει τα καυτά προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι «χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα των αγροτών με μία θεσμικότητα και όχι αποσπασματικά». Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Στέφανος Μπαγεώργος σχολίασε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί επικοινωνιακά, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και κατεύθυνση για τον αγροτικό τομέα. Ουσιαστικά περιορίστηκε σε μια έκθεση ιδεών χωρίς κανένα περιεχόμενο». Από την Τρίτη στο πλευρό των αγροτών και οι κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: Β. Πρέντζα, Γ. Κεΐσογλου,
Ε. Αντωνίου, Α. Σπηλιώτη, Μ. Λεκκάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου