Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Επίθεση κουκουλοφόρων σε αστυνομικούς με δύο τραυματίες




Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκαν μέρα-μεσημέρι και μόλις δύο 24ωρα πριν από τις εκδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αστυνομικοί που περιπολούσαν στα Εξάρχεια. Δύο ένστολοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο ένας εκ των οποίων μάλιστα δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι με σφυρί. Επεισόδια σημειώθηκαν και τα ξημερώματα ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και νεαρούς ταραξίες.

Στις 12:03 έξι αστυνομικοί που περιπολούσαν πεζοί, δέχθηκαν στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Μεταξά την αιφνιδιαστική και άνανδρη επίθεση μιας ομάδας κουκουλοφόρων, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με λοστούς, σφυριά και καδρόνια. Οι ταραξίες επέλεξαν ως στόχο τους έναν νεαρό αστυνομικό, τον οποίο χτύπησαν με μανία στο κεφάλι. Οι συνάδερφοι του τον μετέφεραν για τις πρώτες βοήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου υπάρχει πάντα γιατρός και στη συνέχεια διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό». Μόλις 2 λεπτά αργότερα και λίγα μέτρα μακρύτερα, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη, μια δεύτερη ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με καδρόνια σε άλλη πεζή περιπολία έξι αστυνομικών. Αυτή τη φορά χτύπησαν στο χέρι και την ωμοπλάτη έναν αστυνομικό. Οι συνάδερφοι του πέταξαν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης για να τον σώσουν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Λίγα λεπτά αργότερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης παραχώρησε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία χαρακτήρισε την δολοφονία του 16χρονου μαθητή «αποτρόπαιο για μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα γεγονός» και «περιστατικό ακραίας αστυνομικής και κρατικής βίας». Τόνισε ωστόσο, ότι «στέλνουμε όλοι ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν θα ανεχθούμε την επανάληψη ενός σκηνικού βίας και τρόμου στο κέντρο της Αθήνας. Δεν θα παραδώσουμε την Αθήνα στους βάνδαλους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καπηλευθεί τις ειρηνικές εκδηλώσεις και τις πορείες για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου». Όπως φαίνεται όμως, κάποιοι έχουν ήδη αυτήν την πρόθεση.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής κουκουλοφόροι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας, έφθασαν και βρήκαν καταφύγιο στους δρόμους γύρω απ’ τη Νομική και άρχισαν να πετάνε πέτρες στις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα κατάφεραν να μπουν στο κτίριο της Νομικής. Οι κάμερες εντόπισαν μάλιστα κάποιους, που σκαρφάλωσαν και στην ταράτσα, για να ελέγχουν από ψηλά τις κινήσεις των αστυνομικών. Πριν καταφύγουν στην Νομική, είχαν βάλει φωτιά σε κάδους και είχαν καταστρέψει αυτοκίνητα. Σε ένα απ’ αυτά μάλιστα έγραψαν το σύνθημα «Σκοτώστε τους πλουσίους».

Εν όψει της θλιβερής επετείου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θωρακίζει την Αθήνα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 6.500 χιλιάδες αστυνομικοί , θα είναι στους δρόμους της πρωτεύουσας το σαββατοκύριακο. Οι περισσότεροι θα αναπτυχθούν στο κέντρο της πόλης, από το Πεδίον του Άρεως μέχρι και το Κολωνάκι. Ειδικός σχεδιασμός υπάρχει και για τα προάστια, καθώς όπως εκτιμά το υπουργείο, θα υπάρξουν ομάδες, που θα προσπαθήσουν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα.

Ρεπορτάζ: Χ. Σαμαράς,
Β. Πρέντζα, Σ. Προμπονάς
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου