Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Το κέντρο της Αθήνας μία μέρα μετά την μαζική συγκέντρωση και τα βίαια επεισόδια

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο της πρωτεύουσας μία μέρα μετά το ογκώδες συλλαλητήριο και τις άγριες ταραχές που κόστισαν τη ζωή σε τρεις συμπολίτες μας. Οι δρόμοι της Αθήνας μοιάζουν βομβαρδισμένοι, η οσμή της φωτιάς ακόμα... περιφέρεται στην ατμόσφαιρα της πόλης και κάποιοι θρηνούν τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους τους...

Εικόνες από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια.


.......______.......

Οδυνηρές περικοπές μετά τα μέτρα για τους συνταξιούχους




Ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους αναμένουν μετά τα νέα μέτρα οι απόμαχοι της εργασίας. Ο ALPHA βρέθηκε την Τρίτη κοντά σε κάποιους απ’ αυτούς και κατέγραψε την καθημερινότητα τους και την αγωνία τους για το αύριο. Ήδη οι περισσότεροι μετρούν το κάθε ευρώ ακόμη και για τα απαραίτητα. Η Αρχοντία Δεπάστα είναι συνταξιούχος των 800 ευρώ, έχει τέσσερα παιδιά που σπουδάζουν και ένα δάνειο με δόση 400 ευρώ.
Έτσι, τα ημερήσια έξοδα του σπιτιού έχουν περιοριστεί στα 5 ευρώ, όπως λέει. Τα νέα μέτρα έγιναν θηλιά στο λαιμό της, λέει, καθώς της κόβουν δώρα και επιδόματα και μόνο οι λογαριασμοί που καλείται να πληρώσει κάθε μήνα, ανέρχονται σε 1.000 ευρώ. Ο σύζυγός της Νίκος θέλει 2 χρόνια για να βγει στην σύνταξη, αλλά φοβάται, ότι δεν θα την πάρει ποτέ. Οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους, όπως είπαν στον ALPHA, έχουν ξεχάσει τι πάει να πει καφές, τι πάει να πει διασκέδαση. Τους ενδιαφέρει μόνο να γεμίζει η κατσαρόλα. Ψωνίζουν από το σούπερ-μάρκετ μονό τα πιο φθηνά πράγματα και τα προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορές.


Στον ALPHA μίλησε συνταξιούχος, ο οποίος δούλευε 49 χρόνια στην οικοδομή για να έχει μια αξιοπρεπή ζωή στα γεράματα και όμως τώρα κάνει βόλτες μέσα στο σούπερ-μάρκετ, για να βρει τα πιο φθηνά, όπως λέει και ούτε μια σοκολάτα δεν μπορεί να πάρει στο εγγονάκι του. Την ίδια ώρα στη λαϊκή κάποιοι άλλοι συνταξιούχοι προσπαθούν με τα τελευταία προϊόντα που έμειναν στους πάγκους, να γεμίσουν τα ψυγεία τους.

Ρεπορτάζ: Κ. Αθανασιάδη, Α. Κουβέλης


..............................................................


Ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις για φοροδιαφυγή σε εταιρείες


Στη σκιά των νέων μέτρων λιτότητας πληθαίνουν οι φωνές για κοινωνική δικαιοσύνη και για τιμωρία των διεφθαρμένων υπαλλήλων και των φοροφυγάδων, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία. Στο κυνήγι της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση επιστρατεύει τώρα εισαγγελείς-«Ράμπο», ενώ ήδη ασκηθήκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος σε επτά εταιρείες για εικονικά τιμολόγια.

Ακόμη, 30 γιατροί, έμποροι και μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη για φοροδιαφυγή σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ 88 ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες μπήκαν στο στόχαστρο του εισαγγελέα. Αυτό κυρίως που ενδιαφέρει τους πολίτες, είναι που πήγαν τα λεφτά, αλλά κυρίως πως και πότε θα πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Ο 47χρονος Σάββας Παπαδόπουλος που είναι δημόσιος υπάλληλος και χάνει ετησίως 3.500 ευρώ, είναι αγανακτισμένος. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA «θέλω να ρωτήσω τον Πρωθυπουργό, αν θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αν θα οδηγηθούν στην φυλακή».

Στο ίδιο πνεύμα και η Ευαγγελία Βουρτσάνη που είναι δασκάλα και με τα νέα μέτρα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, όπως λέει. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα του εισαγγελέα για τις Πολεοδομίες, καθώς καθυστερούν χαρακτηριστικά να στείλουν τα επιβεβαιωμένα πρόστιμα, για να εισπραχθούν. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί, ότι μονό το 2009 τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τον ΣΔΟΕ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο άγνωστο παραμένει, πόσα απ’ αυτά έχουν εισπραχθεί.

Ρεπορτάζ: Α. Σπηλιώτη, Ε. Καλλίνη

Πηγή: ALPHA

Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου