Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Μαθουσάλας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι

Έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο υγιεινή ή ανθυγιεινή ζωή κι αν κάνει κανείς, για να ζήσει πολλά χρόνια θα πρέπει να το έχει στα γονίδιά του.


Μαθουσάλας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι
Καλή η φυσική άσκηση, καλή η υγιεινή ζωή, καλή η αποχή από τις καταχρήσεις αλλά όλα τούτα τα καλά δεν πρόκειται να σας φτάσουν στην ηλικία των 100 ετών εάν δεν είναι εγγεγραμμένο στα γονίδια σας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας επιστημόνων του Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας. Αφού πρώτα μελέτησαν τις περιπτώσεις 477 αιωνόβιων ηλικίας 95 έως 109 ετών και τις συνέκριναν με αυτές 3.000 άλλων οι οποίοι απεβίωσαν σε μικρότερες ηλικίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τελικά η μακροζωία είναι υπόθεση γονιδίων.
Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός πως πολλοί από τους 477 μαθουσάλες κάπνιζαν σα φουγάρα, έπιναν σα νερόφιδα και έτρωγαν τον περίδρομο επί σειρά δεκαετιών;
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή γενετικής Nir Barzilai, ο οποίος σημειώνει πως μια γυναίκα 109 ετών, η πρώτη από την οποία πήρε συνέντευξη, κάπνιζε 40 τσιγάρα ημερησίως για 90 χρόνια. Στην θέση της, οι περισσότεροι θα είχαν πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων ή από κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Αυτή, ωστόσο, επιβίωσε χάρη στα γονίδια της.
Πάντως, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι επιστήμονες του Albert Einstein College of Medicine προειδοποιούν πως όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση τα οφέλη μιας υγιεινής ζωής η οποία μπορεί να μη σας κάνει μαθουσάλες, αλλά σίγουρα θα συμβάλλει στη μακροζωία και κυρίως στην ευζωία σας.
ΣΚΑΦ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου