ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί για σήμερα οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα και στην κεντρική Μακεδονία, για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, αλλά και πλημμυρών.
Παρ' όλο που στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία αναμένονται βροχές και καταιγίδες, «πονοκέφαλο» για τις αρχές αποτελεί η τυχόν επανάληψη του φαινομένου της «ξερής καταιγίδας» που είχε σημειωθεί στη Χαλκιδική στις 2 Αυγούστου 2011, όταν μέσα σε λίγες ώρες εκδηλώθηκαν 10 μικρές δασικές πυρκαγιές από την πτώση κεραυνών. Το ίδιο φαινόμενο είχε προκαλέσει και την τεράστια καταστροφή τον Αύγουστο του 2006, καίγοντας το μεγαλύτερο τμήμα του δάσους της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Για σήμερα, πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 4 αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθος), ενώ στην αμέσως επόμενη κατηγορία 3, με υψηλό κίνδυνο, βρίσκονται, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.
Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, καταιγίδες αναμένονται από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί στην κεντρική και τη βόρεια χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι καταιγίδες θα έχουν έντονη μορφή και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Παράλληλα, θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το επόμενο τριήμερο, εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο. Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Τέλος, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Ξερές καταιγίδες
Οι ξερές καταιγίδες (dry storms) είναι σπάνιες στην Ελλάδα, θεωρούνται όμως ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε χαμηλές δασικές ζώνες έως 600 μέτρα υψόμετρο, όπως είναι η Χαλκιδική και η Εύβοια. Πιο χαρακτηριστική και καταστροφική εκδήλωση ξερής καταιγίδας ήταν αυτή που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2006 στη Χαλκιδική και προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Κασσάνδρας.
«Πρόκειται για την εκδήλωση καταιγίδας, που έχει όλα τα φαινόμενα μιας καταιγίδας, όπως σφοδροί άνεμοι, αλλαγές διεύθυνσης των ανέμων, ανοδικά και καθοδικά ρεύματα και πτώση κεραυνών, όχι όμως και βροχόπτωση, με συνέπεια να κρύβει κινδύνους για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Οι ξερές καταιγίδες είναι επικίνδυνες για δάση σε χαμηλό υψόμετρο μέχρι 600 μέτρα, όπως είναι αυτά της Χαλκιδικής, της Εύβοιας, στο όρος Μαίναλο της Πελοποννήσου», σημείωσε ο Φοίβος Θεοδώρου, δασολόγος, διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Υποφερτή ζέστη χτες
Πάντως χτες οι προβλέψεις για πολύ υψηλές θερμοκρασίες επιβεβαιώθηκαν μόνο σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στη δυτική και τη στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος ανέβηκε μέχρι τους 33 βαθμούς στην περιοχή του αεροδρομίου και τους 35 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στις Σέρρες με 37 βαθμούς Κελσίου. Πάντως, σε συνδυασμό με την υγρασία που κυμάνθηκε από 30% έως και 60% ο δείκτης δυσφορίας στη Θεσσαλονίκης «χτύπησε κόκκινο».