Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Κάρτα Μετανάστη» στους 530.000 αλλοδαπούς εργαζόμενους


Με την Κάρτα του Μετανάστη πρέπει να εφοδιαστούν όλοι οι αλλοδαποί που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας (περίπου 530.000 καταγεγραμμένοι νόμιμοι), ώστε να μην έχουν κανένα πρόβλημα με τις ελληνικές αρχές.
Η κάρτα θα περιλαμβάνει ψηφιακή φωτογραφία, δύο ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα, ένα ηλεκτρονικό τσιπ για την αποθήκευση δεδομένων και θα μοιάζει με πιστωτική.
Τις συγκεκριμένες κάρτες, καθώς και τη συνολικότερη εξυπηρέτηση των μεταναστών θα αναλάβουν οι «υπηρεσίες μιας στάσης», απ' όπου οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις διαδικασίες έκδοσης ή ανανέωσης των αδειών παραμονής.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ολοκληρώνοντας έτσι την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις ευρωπαϊκών κανόνων, σύμφωνα με τις οποίες καθιερώνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης άδειες διαμονής ενιαίου τύπου.
Η Κάρτα του Μετανάστη θα έχει την ισχύ αυτοτελούς εγγράφου και σταδιακά θα πάρει τη θέση των αυτοκόλλητων ετικετών που πιστοποιούν τις άδειες παραμονής.
Για την εξυπηρέτηση των μεταναστών οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που βρίσκονται στις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις θα μετατραπούν σε «υπηρεσίες μιας στάσης», όπου οι νόμιμοι μετανάστες θα μπορούν να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές τους.
Αυτό θα έχει αποτέλεσμα σταδιακά να καταργηθούν τα γραφεία υποδοχής αιτημάτων που υπάρχουν στους δήμους με την αξιοποίηση του εξειδικευμένου υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο μπορεί να μεταταχθεί ή να αποσπαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων. Θα δημιουργηθεί μια υπηρεσία ανά νομό με εξαίρεση την Αττική (10 γραφεία εξυπηρέτησης αλλοδαπών), το Αιγαίο (12) και τη Θεσσαλονίκη (3). Τέλος, προβλέπεται η λειτουργία κινητής μονάδας για την καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων όσων αλλοδαπών δεν μπορούν να παραστούν στα αρμόδια γραφεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου