Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ


Το πλέον εθιμοτυπικό φαγητό για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μάθετε από αυτή την παλιά καθιερωμένη συνταγή πως να το μαγειρέψετε στους αγαπημένους και τους φιλοξενούμενούς σας και να τους κάνετε να γλύφουν τα δάκτυλά τους.




Συστατικά
Μπακαλιάρος (παστός, δλδ στο αλάτι)
1 κουτάκι μπύρα
αλεύρι για όλα
αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
2 κ.σ. λάδι
1 χούφτα καρύδια
αλάτι - λευκό πιπέρι
1 κ.γ. ξύδι


Οδηγίες
Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
Τηγανίζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε οπωσδήποτε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας. Τοποθετήστε παλιές εφημερίδες στον πίσω τοίχο για να μη γίνουν χάλια τα πλακάκια της κουζίνα σας και μετά τρίβετε συνέχεια για να καθαρίσουν...
Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
Στο multi mixer ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Τα καρύδια μην τα βάλετε μέσα. Είναι προτιμότερο να τα σπάσετε σε πολύ μικρά κομματάκια με το χέρι για να κρατηθεί όλη η γευστική αίσθηση του καρυδιού.. Τα υλικά δεν είναι με ακρίβεια... δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλετε. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε.
Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω κατά την παρασκευή και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.

Λίγα μυστικά ακόμα
- Υπάρχει και συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα, αλλά δεν είναι τόσο νόστιμη όσο το μπαγιάτικο ψωμί.
- Στο σκεύος που θα ξαλμυρίσετε τις φέτες μπακαλιάρου, προσθέστε αλάτι. Ναι, καλά ακούσατε, αλάτι. Θα έλξει το αλάτι από τη σάρκα του παστού και θα ξαλμυρίσει πιο γρήγορα.
- Τα παστά μπακαλιαράκια γίνονται πολύ ωραία για τραπέζι και σε σχήμα σφαίρας, δηλαδή σαν κεφτεδάκια. Κάνεις το ίδιο πράγμα μόνο που τρίβεις το μπακαλιάρο και τον ρίχνεις στο κουρκούτι. Ψιλοκόβεις και μαιντανό και με κουτάλι, τον ρίχνεις στο τηγάνι...

Τώρα, έχετε όλα τα όπλα και τα εφόδια για να αντιμετωπίσετε την 25η Μαρτίου 2011.

Καλή επιτυχία, καλή χώνεψη και... μην πλησιάζετε από πολύ κοντά αυτούς που δεν τους αρέσει η μυρωδιά του σκόρδου!

www.psema.gr - Πηγή: Η μαμά μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου