ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Η κοινωνία μας πρέπει σήμερα να λογαριαστεί με το τρίγωνο της διαφθοράς ανάμεσα στους κρατικούς λειτουργούς, τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες, τη στιγμή που αυξάνεται η εκπτώχευση και η εξαθλίωση από τις πολιτικές της κυβέρνησης του Πάσος Κοέλιο και της τρόικας, υπογραμμίζει στην «Αυγή» η Μαρίζα Μαρίας, η ευρωβουλευτής του Μπλόκου της Αριστεράς, σχολιάζοντας τη σύλληψη του Ζοζέ Σόκρατες, αλλά και το σκάνδαλο με τις «χρυσές βίζες».
* H σύλληψη του Ζοζέ Σόκρατες πραγματοποιήθηκε στη στιγμή που ξεκινούσε το 9ο συνέδριο του Μπλόκου...
Η σύλληψη του Ζοζέ Σόκρατες προκάλεσε εντύπωση σε όλη τη χώρα και ήρθε σε μια στιγμή που η κοινή γνώμη παρακολουθούσε ένα άλλο σκάνδαλο, που αφορά τις «χρυσές βίζες» με τη σπέκουλα στην αγορά ακινήτων, που οδήγησε σε συλλήψεις επιχειρηματιών και σε παραιτήσεις υψηλόβαθμων δημόσιων λειτουργών. Από την πρώτη στιγμή υπογραμμίσαμε ότι περιμένουμε να μάθουμε από τις δικαστικές αρχές τι ακριβώς έχει συμβεί, σε σχέση τόσο με την υπόθεση του Σόκρατες όσο και την υπόθεση της παροχής «χρυσής βίζας» κυρίως σε Κινέζους επιχειρηματίες και όσους εμπλέκονταν σε αυτή την υπόθεση.
Η υπόθεση του Σόκρατες όμως ξεπερνά κάθε προηγούμενο, γιατί είναι η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός βρέθηκε στη φυλακή κινδυνεύοντας να αντιμετωπίσει βαριές κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή. Το γεγονός ότι οι δύο αυτές υποθέσεις ήρθαν στην επιφάνεια τη στιγμή που ο μέσος πολίτης αντιμετωπίζει μια τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση υπογραμμίζει τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα.
Δεν θέλω να σχολιάσω τις αποφάσεις των δικαστικών και την υπερασπιστική γραμμή του πρώην πρωθυπουργού ή το δικαστικό τμήμα της υπόθεσης με τις «χρυσές βίζες», όμως η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι ζούμε σε ένα σάπιο καθεστώς που καταστρέφει την κοινωνία μας. Σήμερα που πληρώνουμε τις συνέπειες του Μνημονίου βλέπουμε ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει την καταστροφή και την εκπτώχευση, την εξαθλίωση και την απελπισία που δημιούργησαν οι πολιτικές τους.
Στο 9ο συνέδριο του Μπλόκου προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία και εμάς τους ίδιους. Δεν αφήσαμε τη σκανδαλολογία να κυριεύσει τις εργασίες του συνεδρίου μας, γιατί είναι διαφορετική η πορεία της Δικαιοσύνης από ένα πολιτικό συνέδριο που κρίνει το μέλλον ενός κόμματος. Θέλουμε πολλή δουλειά ακόμη και προσπαθούσε να διαμορφώσουμε μια ενωτική διαδρομή για να ανατρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στη Λισσαβώνα, στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη.
To γεγονός ότι πολιτικοί, επιχειρηματίες και τράπεζες εμπλέκονται και στα δύο σκάνδαλα υποδεικνύει κάτι;
Είναι πλέον εμφανές ότι υπάρχει ένα τρίγωνο διαφθοράς ανάμεσα στις κορυφαίες ιεραρχίες του κράτους, τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις. Το Μπλόκο κατήγγειλε αυτή τη σχέση και μέσα στη Βουλή.
Χρειαζόμαστε δημοκρατικούς θεσμούς που να ελέγχονται πραγματικά από τους πολίτες, διαφάνεια, μια νέα ηθική στην πολιτική και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Από την υπόθεση με τις «χρυσές βίζες», τα σκάνδαλα με τις τράπεζες BNP και BES και τώρα με την υπόθεση Σόκρατες, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε έναν τεράστιο "Τιτανικό", όπως είπε ο Φραντσίσκο Λούτσα. Το Μπλόκο αγωνίζεται για να μην παρασύρει την κοινωνία μας στον πάτο...


_____________
http://www.avgi.gr/article/5035371/-zoume-se-ena-sapio-kathestos-pou-katastrefei-tin-koinonia-mas-